website -29

Zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn

Van alle zwangere vrouwen krijgt ongeveer de helft te maken met bekkenpijn. Dit kan in verschillende fases van de zwangerschap ontstaan. Tijdens de zwangerschap vindt onder invloed van het hormoon relaxine verweking van de ligamenten plaats, dat is nodig om het geboortekanaal tijdens de bevalling te vergroten. Maar ook de hormonale verandering in de eerste 16 weken van de zwangerschap kan al bekkenpijn veroorzaken. Als gevolg hiervan kan de stand van het bekken veranderen. Het heiligbeen kantelt naar voren waardoor de holling van de onderrug toeneemt. Spieren rondom het bekken kunnen hierop reageren met een verhoogde spanning en er kan een disbalans ontstaan. U heeft dan al snel het gevoel dat uw buik in de weg zit.

Klachten in de onderrug, aan de voorzijde bij het schaambeen maar ook in de beide billen of liezen kunnen het gevolg zijn van deze standsverandering.

Veel zwangere vrouwen denken dat deze klachten “erbij” horen en klagen vaak pas in een later stadium bij hun verloskundige over deze klachten. Deze klachten zijn echter prima te beïnvloeden middels wat milde tractietechnieken aan het heiligbeen en het losmaken van de middenrug. De balans in het bekken zal herstellen en de bekkenpijn zal reduceren en controleerbeer zijn. Verandering van de stand van het bekken is essentieel om de klachten te verminderen, daar kan geen oefening iets aan veranderen.

Wat verder van belang is bij het onder controle krijgen van de klachten is een goede afstemming tussen belasting en belastbaarheid. Vaak is meer rust nemen en variatie in activiteiten ( lopen, zitten en staan) de remedie. Ook speelt een te hoge belasting tijdens werk of activiteiten thuis een duidelijke rol bij het eventueel aanhouden van de klachten.

Meestal zijn 2 tot 4 behandelingen voldoende om de stand van het bekken te veranderen en controle te krijgen over de tijdelijke disbalans. Ook adviezen m.b.t. belasting en belastbaarheid zijn onderdeel van de behandeling. Zes weken na de bevalling vindt de laatste controle plaats, waarbij de stand nogmaals wordt gecontroleerd en het activiteitenniveau van de buikspieren wordt bepaald. Met een passend advies is verdere behandeling in de meeste gevallen niet nodig.

040-2217228