Het zit tussen mijn oren……???!

Door: Marjoke Lorteije

De meeste mensen die pijn of klachten hebben die ze niet kunnen verklaren, schrikken als ze van een arts te horen krijgen dat er lichamelijk niets aan de hand is. Ze lopen vaak tegen onbegrip van de omgeving aan. Laat ik duidelijk zijn; deze pijn of andere lichamelijke onaangename klachten zijn geen suggestie. Het enige wat je kunt stellen, is dat er geen lichamelijke verklaringen zijn voor deze klachten. Maar dat ze echt zijn is een feit.

Te lang doorzetten put het lichaam uit

Nu wil ik niet ingaan op fysieke verklaringen en allerlei moeilijke chemische en biologische processen die in ons lichaam plaatsvinden. Ik wil zelfs stellen dat het lichaam aangeeft dat het zo niet langer kan, ook al wil onze wil (psyche/brein) door, of vindt u dat u gewoon door moet gaan. Misschien herkent u de woorden “Kom op, even doorzetten!”. Maar te lang doorzetten put het lichaam uit. Het lichaam gaat pijn of ander ongemak aangeven. Er wordt een lichamelijke grens aangegeven, maar ons brein kan die met gemak overschreeuwen. U gaat dan toch door. Dit proces maakt dat lichaam en  psyche ver uit elkaar komen te liggen. In de westerse maatschappij is onze psyche vaak de baas, het lichaam en de emoties moeten maar gehoorzamen naar wat de psyche wil. Emoties en lichaam worden zo ondergeschikt aan onze wil. De gezonde balans tussen lichaam en geest is zoek.

Wat kan een fysiotherapeut doen?

En nu het belangrijkste: wat is er door een fysiotherapeut aan te doen? Een Psychosomatisch Fysiotherapeut is gespecialiseerd in de balans tussen lichaam en psyche. Er wordt gekeken naar waar de balans scheef is gaan liggen en naar de mogelijkheden voor balansherstel. Dit gebeurt in een ongedwongen sfeer, waar geen oordeel wordt geveld en er geen goed of fout is. Belangrijk om te weten is, dat de antwoorden en oplossingen in uzelf aanwezig zijn en dat uw Psychosomatisch Fysiotherapeut met u meedenkt. Er is ruimte waarin u alles mag benoemen zoals het voor u is en hoe het voor u voelt. Hoe de behandelingen er inhoudelijk uit komen te zien is na een intakegesprek duidelijk. Ieder mens is uniek, wat maakt dat de inhoud van de behandelingen maatwerk is. Deze wordt speciaal op uw klachten en behoeften samengesteld.

Het lichaam  herstellen

De start voor herstel van deze balans is om het lichaam weer te gaan voelen en accepteren. Lichaamsbewust wordende oefeningen, Mindfulness, ontspanningsoefeningen en sport zijn hier goede voorbeelden van. Doordat het lichaam weer beter gevoeld en verzorgd wordt, kan het lichaam zich herstellen. Maar dit herstel kan alleen optimaal zijn als er ook gewerkt wordt aan de psyche en gedachten. Vragen als: waarom doe ik iets? Omdat ik het leuk vind, of omdat ik het altijd zo heb gedaan? De gedragsverandering is moeilijk maar  uiteindelijk prettig, U gaat weer leven naar uw eigen ideeën en passies zonder egocentrisch te worden. Coachende en stimulerende gesprekken ondersteunen deze speurtocht in uzelf.

Doordat u uw lichaam beter voelt en waarneemt, voelt u ook steeds duidelijker waar u naar toe wilt en waar uw grenzen liggen. Doordat de grenzen duidelijker worden aangegeven (en geaccepteerd) kan het lichaam zich weer verder herstellen. U bent de weg naar herstel ingeslagen.