KB dryneedling

Dry needling

Een groot aantal mensen heeft last van een zeurende pijn in de spieren die, in tegenstelling tot gewone spierpijn of blessures, maar niet verdwijnt. U zou kunnen denken aan kuitkrampen, tintelingen in de handen, een tenniselleboog of klachten die doen denken aan een hernia. Wanneer medicatie niet aanslaat, kan het zijn dat de huisarts besluit om u door te sturen naar de fysiotherapeut. De behandeling van deze zogenaamde triggerpoints of ‘vastzittende spieren en knooppunten in nek of rug’ is binnen de fysiotherapie al jarenlang een bekend fenomeen. 

Als u deze klachten heeft zijn er verschillende behandelingen mogelijk, zoals aanhoudende druk, diepe massagetechnieken, ultrageluid, injectietherapie, gebruik van een foamroller of tennisbal en stretchen. De fysiotherapeut heeft de keuze uit deze range aan behandelingen, waaronder ook Dry Needling. Dry Needling is een therapie die wereldwijd sterk in opkomst is binnen de fysiotherapie.

Dry Needling is gebaseerd op het zogeheten myofasciaal pijnsyndroom (MPS) waarbij triggerpoints centraal staan. Een triggerpoint is een plaatselijke kramp in een spier. Dit voelt aan als een pijnlijke band en kan een pijn ergens anders in het lichaam projecteren. Zo kunt u bijvoorbeeld pijn aan de buitenkant van het been ervaren, maar zit het probleem in een triggerpoint in de kleine bilspier. De oorzaak ligt vaak in een verkeerd gebruik van uw spieren, zoals te zware inspanning, verkeerde werkhouding, een trauma/ongeval, stress en pijnvermijdingsgedrag. Door het gericht aanprikken met een naaldje van die pijnplekken in de spieren ontspant de aangeprikte spier. De harde spierstrengen die verantwoordelijk zijn voor de toegenomen spierspanning worden losgemaakt en uw pijn zal hierdoor afnemen. Het effect is direct merkbaar. De lengte van de spier wordt vervolgens weer genormaliseerd middels rektechnieken. Na 3-4 behandelingen is er een duidelijke vermindering van uw pijnklachten en ervaart u verbetering van uw mobiliteit.

040-2217228