Begrijp pijn

Door: Willem Brouwers

Mensen met (chronische) pijn krijgen na medisch onderzoek soms geen duidelijke diagnose of uitleg te horen: ‘’we kunnen niks vinden, het zit tussen te oren’’. Dit kan voor veel onrust, bezorgdheid en aanhouden van de pijn zorgen. ‘’En nu?’’

‘Pijn’ heeft een belangrijke beschermende functie voor het lichaam. Zonder pijn zouden we een heet object niet loslaten maar onszelf lelijk verbranden. Dankzij het pijnsysteem trekken we onze hand snel terug. In 20% van de gevallen gaat er wel eens wat fout in het pijnsysteem. Het pijnsysteem wordt gereguleerd door het centraal zenuwstelsel (CZS), die bestaat uit de hersenen en het ruggenmerg. Deze kan overprikkeld/overgevoelig raken na herhaalde stimulatie. Pijn wordt dan heftiger ervaren, of men heeft pijn wanneer er helemaal geen lichaamsschade aanwezig is. Het overprikkelde CZS wordt Centrale sensitisatie (CS) genoemd.

Centrale sensitisatie komt vaak voor bij: Chronische whiplash gerelateerde stoornissen, chronische vermoeidheidssyndroom, prikkelbare darmsyndroom en chronische lage rugklachten. Vaak is CS chronisch van aard maar dit is niet altijd het geval.  30% van de mensen met artrose en een groot deel van de mensen die na een gewrichtsprothese operatie nog steeds pijn ervaren heeft last van centrale sensitisatie. Myofasciale triggerpoints, met andere woorden spierknopen die uitstralende pijn kunnen veroorzaken, komen vaak voor bij centrale sensitisatie en kunnen dit proces onderhouden of versterken.

 

Behandeling

De behandeling van centrale sensitisatie begint met pijneducatie. Hierbij wordt er uitleg gegeven over hoe pijn ontstaat en wat er op dit moment misgaat in het pijnsysteem. Er wordt inzicht gegeven in de vicieuze cirkel van pijn en hoe dit te doorbreken. Het functionele component bestaat uit het stapsgewijs normaliseren van bewegingen en activiteiten die door de pijn niet meer mogelijk zijn. Stressmanagement en slaaptraining worden toegevoegd wanneer hier aanleiding toe is. Uit onderzoek is gebleken dat dit de beste behandelmethoden zijn voor centrale sensitisatie.